A magnézium a természetben nagyon gyakori elem, a harmadik leggyakoribb fém a földkéregben, csak az alumínium és a vas mennyisége nagyobb. Szervezetünk számára a magnézium az egyik legfontosabb nyomelem, mivel a szervezet nem tudja előállítani a táplálékkal kell bevinnünk. A napi mennyiség amiről gondoskodni kell 250-300 mg.
Az élelmiszerek erős ipari feldolgozása, a mezőgazdaság a műtrágyázással, és a korra jellemző tápanyagban és ásványi anyagokban szegény táplálkozási mód is hozzájárult ahhoz, hogy egyre kevesebb magnéziumot tartalmaznak ételeink, ezért gyulladásos betegségekben szenvedünk.
A Kaliforniai Egyetem tanulmánya szerint a magnézium gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik. Egy 3713 változókorban lévő nővel végzett kísérlet során derült ki, hogy a szervezetben lévő gyulladásos mutatók koncentrációja csökkent, miután a napi magnéziumbevitelt 100 milligrammal megemelték. Ebből arra következtettek, hogy a magnézium a gyulladások csökkentésében közvetlen és rendkívül pozitív szerepet játszik, a többi hasznos tulajdonsága mellett. Forrás gyogyszernelkul.com